Com funciona?

Les sessions de taller s’articulen a partir de les aportacions dels convidats i del procés de recerca al voltant de tres eixos de treball:

#MEDIA: el context específic de les metròpolis mediterrànies sota les condicions de la globalització i la crisi neoliberal, així com els nous mitjans de comunicació i les xarxes socials.

Els darrers tres anys han vist accentuar-se en l’escenari mediterrani un seguit de revoltes civils que mantenen un lligam comú. Més enllà de les situacions socio-polítiques que es donen en els diferents països el descontent i la posterior resposta pública ciutadana en els temes comuns de crisi de la governança, la corrupció política i la pèrdua de representativitat; han mostrat en les places de moltes ciutats de la Mediterrània un mateix rostre i unes mateixes aspiracions. Així des de la Primavera Àrab, la resposta social grega a la crisi financera, el 15M a Espanya i Catalunya, les mobilitzacions ciutadanes al Marroc, Israel, Turquia i Egipte, totes elles han emergit com a contestació ciutadana, replicable i de necessària connexió.

#ART: la cultura i l’art a la conca del Mediterrani com la supervivència d’uns valors i la reinvenció d’una nova cultura dels comuns. Propostes per a una nova Mediterrània.

La situació de crisi financera en que es troben els països mediterranis. El col·lapse de les polítiques públiques. L’economia turística i de serveis com escenari principal de l’intercanvi econòmic. El desmantallament de l’economia agrària sota les directives europees. Com a conseqüència de tot això i davant les polítiques d’austeritat i privatització promogudes per les directives neoliberals, sorgeixen iniciatives i discursos crítics per tal de reforçar la recuperació i la salvaguarda de l’economia dels comuns en la seva dimensió econòmica i de cohesió social.

#TERRAE: el medi ambient, el medi social, l’habitabilitat, la ciutat, el barri i el territori com a factors articuladors d’una nova sociabilitat i un nou projecte polític per una Mediterrania en redefinició.

La consideració de la Mediterrània com un àmbit bioregional supera i anul·la altres criteris de divisió sociopolítica. El mar és el que unifica i es vincula  a molts problemes de l’esfera ambiental i ecològica, i en permeten una lectura tant rica com urgent: la sobreexplotació dels recursos i la pèrdua de la seva biodiversitat, la colmatació urbanística i la despesa energètica associada, l’amenaça del canvi climàtic, la contaminació i l’impacte de les zones industrials i urbanes en el medi, entre altres.

Anuncios

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s